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Questions for the EEOC Staff for the 
2007 Joint Committee of Employee Benefits Technical Session 

May 10, 2007  
 
 
Note:  This year with the exception of Question 8 none of the questions 

submitted included proposed answers. 
 
Question 1:  Wellness Programs: 
 
Does the EEOC have a problem with a severance plan, covered by ERISA 
requiring that as a condition of receiving a severance payment, the employee 
must sign a release?  What if the release includes all typical employment claims? 
According to published reports, the EEOC has challenged this practice in two 
cases: EEOC v. Lockheed Martin Corp. (8/8/2006 D. Maryland) and EEOC v. 
Ventura Foods, LLC. 
 
ANSWER: While stating that individual can be required waive their rights to 
severance under a release, the staff took the position that for public policy 
purposes they will defend the right of individuals to file charges as they did in the 
cases cited in the question.  They noted that Section 7(f)4 of ADEA provides that, 
“No waiver agreement may affect the Commission's rights and responsibilities to 
enforce [the ADEA].  No waiver may be used to justify interfering with the 
protected right of an employee to file a charge or participate in an investigation or 
proceeding conducted by the Commission.”   
 
Question 2:  Transgender Status 
 
Recently, the Wall Street Journal reported that an administrator at Spring Arbor 
University, a college affiliated with a religious denomination, had filed a charge 
with the EEOC based on transgender status.  Does the EEOC see this type of 
issue impacting benefit plans?  For example, provisions excluding medical 
treatment for gender change surgery? 
 
ANSWER: They viewed it unlikely that this type of issue would impact benefit 
plans.  They noted that in Mario v. P&C Food Markets Inc., 313 F.3d 758, 2002 
WL 31845877 (2d Cir. 2992) that the Second Court of Appeals found that a sex 
change operation was medically unnecessary in upholding the Plan’s rejection of 
a claim for benefits by an employee seeking to have a health plan cover a sex 
change operation.   
 
Question 3:  Disparate Impact 
 
Has the EEOC yet taken a position with respect to Smith v. City of Jackson, 125 
S. Ct. 1536 (2005) and has the EEOC pursued any benefit related disparate 
impact cases under the Age Discrimination in Employment Act (“ADEA”)?     
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ANSWER: The EEOC Staff said they were in the process of writing regulations 
to conform to the holding in the Smith case. 
 
Question 4:  Wellness programs:   
Now that final rules were issued on December 13, 2006 by DOL, HHS and IRS 
regarding bona fide wellness programs, will the EEOC treat programs meeting 
those rules as also complying with the ADA’s provisions on Wellness Plans?  If 
not, will the EEOC be issuing additional guidance on the subject? 
 
ANSWER:  While the EEOC has not taken a position on the subject they have 
been seriously studying it and are gathering information.  The EEOC staff 
indicated that there were concerns about when penalties become large enough 
to make the Wellness program for all practical purposes involuntary.  Section 
102(d)(4)(B) of the Americans with Disabilities Act requires that employee 
wellness programs, one of the limited exceptions to the ADA’s restrictions on 
medical examinations and inquiries, be voluntary. 
 
Question 5:  Whither Erie County? 
 
We’re almost afraid to ask again, but at what point is the EEOC in finally 
resolving the post-Erie County exemption for retiree health benefits?  What is the 
current status of AARP v. EEOC?   
 
ANSWER: Since the meeting the Third Circuit Court of Appeals issued its ruling 
in American Association of Retired Persons v. Equal Employment Opportunity 
Commission on June 4, 2007.  The Court ruled in favor of EEOC’s ability to issue 
regulations which modify the Erie County ruling.  The decision can be found at: 
http://caselaw.lp.findlaw.com/data2/circs/3rd/054594p.pdf.   
 
Question 6: Genetic Testing and Discrimination 
 
A report released by the Congressional Research Service on March 7, 2007 
entitled, “Genetic Discrimination:  Overview of the Issue and Proposed 
Legislation” referenced the Americans with Disabilities Act as perhaps providing 
some protections against employers’ use of genetic information.  What is the 
EEOC’s current stance toward the use of genetic information by employers and 
has there been any enforcement activity with respect to employer use of genetic 
testing data? 
 
ANSWER:   The EEOC Staff said they were adhering to the position that they 
took in the 1995 ADA Compliance Manual which essentially treats an employer 
who takes an adverse employment action against someone as a result of a 
genetic test that reveals the increased susceptibility to acquiring a condition in 
the future as “regarding” an individual as disabled.  They also noted that genetic 
testing would appear to be a disability related inquiry and not within one of the 
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limited exceptions to the ADA’s restrictions on medical examinations and 
inquiries. 
 
Question 7: 8th Circuit Court of Appeals Ruling on Contraceptives 
 
In light of the 8th Circuit Court of Appeals decision in the In re: Union Pacific 
Railroad Employment Practices case does the EEOC plan to revisit the issue of 
contraceptives under the Pregnancy Discrimination Act (“PDA”)?   Is this 
particular case distinguishable based on Union Pacific Railroads exclusion of 
contraceptive methods for both females and males?   
 
Answer:  The EEOC Staff said they do not expect the Commission to revisit the 
issue.  They also said they were not surprised with the 8th Circuit’s decision due 
to a precedent set in an earlier case in that circuit (Krauel v. Iowa Methodist 
Medical Center, 95 F.3d 674 (8th Cir. 1996)).  
 
Question 8:  Early Retirement Income Plan 
 
"A private sector employer desires to design a voluntary early 
retirement incentive plan for eligible employees who have attained age 62 but 
have not yet attained age 65.  If such employees elect to participate in such plan 
during the open window period they would be imputed with additional years of 
credited service under the employer sponsored defined benefit pension plan such 
that they would receive a benefit under the pension plan as if they retired at age 
65 (the plan's normal retirement age).  Specifically, a 62 year old eligible 
employee would be imputed with 3 years of additional credited service.  By 
contrast, a 64 year old eligible employee would be imputed with 1 year of 
credited service.  Does such early retirement incentive plan violate the Age 
Discrimination in Employment Act of 1967, as amended ("ADEA")? 
  
The U.S. Court of Appeals for the Sixth Circuit recently decided a case pertaining 
to imputed years of service for purposes of a disability retirement benefits plan.  
See Equal Employment Opportunity Commission v. Jefferson County Sheriff's 
Department, 467 F.3d 571 (6th Cir. 2006) (en banc).  The number of years of 
imputed service was the number of years remaining until the employee would 
have reached either normal retirement age or 20 years of service.  In essence, 
the court held that such plan was a prima facie violation of ADEA.  As the case 
did not involve an early retirement incentive plan, the court did not discuss 
whether the affirmative defense/safe harbor of section 4(f)(2))(B) of ADEA [29 
U.S. C. section 623(f)(2)(B)] could apply and save an imputation of service 
design from violating ADEA. 
  
Proposed Answer:  Applying the analysis and logic of the Sixth Circuit in 
Jefferson County Sheriff's Department as well as other applicable case law, the 
above described imputation of service could constitute a prima facie violation of 
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ADEA.  However, because the plan is an early retirement incentive plan, and 
assuming participation in such plan is voluntary, the affirmative defense/safe 
harbor of section 4(f)(2))(B)(ii) of ADEA applies and saves the plan from an 
ADEA violation.  Congress added such section to ADEA as part of the Older 
Workers' Benefit Protection Act of 1990.  The legislative history accompanying 
such amendment indicates that Congress approved of early retirement incentives 
that impute years of service and viewed such plans as legal.  Citing such 
legislative history, the EEOC in its Compliance Manual states that an early 
retirement incentive plan which imputes years of service (such as adding 5 years 
of service) is consistent with the relevant purpose or purposes of ADEA.  Hence 
the concept of imputing years of service has been permitted by Congress and the 
EEOC. 
  
In the situation at hand, although the number of imputed years of credited 
service decreases for older eligible employees, the ultimate benefit the 62 year 
old and 64 year old receive are the same:  accrued benefits under the 
defined benefit pension plan as if they retired at age 65 (normal retirement 
age). In other words, although the awarding of the number of years of imputed 
service varies based on an eligible employee's age, the ultimate benefit (deemed 
attainment of normal retirement age) is the same regardless of whether an 
eligible employee is age 62 or age 64. 
  
In its Compliance Manual, the EEOC has stated that employers may pay higher 
early retirement incentive benefits to younger employees where the benefits are 
used to bring those who retire early up to the level of an unreduced pension -- 
that is, to the amount that those employees would have received at  normal 
retirement age.  The Compliance Manual provides an acceptable example of 
a plan which pays the difference between the annual pension benefits employees 
between the ages of 55 and 65 would have received for early retirement under 
the pension plan and the benefit they would have received at normal retirement 
age.  The Compliance Manual states that although the plan provides a greater 
benefit for younger employees than for older employees (indeed employees over 
age 65 gain nothing from the plan) all similarly situated employees who are age 
55 and older will receive the same annual pension benefit. 
  
The proposed imputed years of service design is conceptually the same as the 
above described EEOC approved design - it simply bequeaths years of service 
instead of explicit dollar amounts.  
  
In sum, because (1) Congress and the EEOC have approved of imputing years of 
service to employees and (2) the EEOC has approved of awarding higher benefits 
to younger employees so such employees receive a benefit equal to that at 
normal retirement age, imputing more years of service to younger employees so 
that such employees receive a benefit equal to that at normal retirement 
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age satisfies the affirmative defense/safe harbor applicable to early retirement 
incentive plans under section 4(f)(2))(B)(ii) of ADEA. " 
 
Answer:  The EEOC Staff did not accept the idea of an 4(f)(2)(B)(ii) exception for 
an early retirement window as described in the question.  They indicated that 
older employees should get the same number of years of imputed services as 
younger employees even if the additional service was of little practical use due to 
the fact that some of the employees had reached the maximum number of years 
of service recognized under the Plan.   
 
 


